Beure vi a Sardenya és un plaer. La qualitat i proximitat dels seus vins la trobareu arreu dels pobles. És habitual que als bars et serveixin vins no comercials, de les vinyes d’algun veí o d’un poble proper. I és general als restaurants de Sardenya servir vins principalment de productors de l’illa, un exemple que hauríem de seguir als Països Catalans i arreu.
A nivell tècnic, a Sardenya trobem una denominació DOCG (denominació d'origen controlada i garantida) que és el Vermentino di Gallura, cultivat a la regió de Gal·lura i la província de Sàsser. Es tracta d’ un vi blanc de 12º i amb una versió superior de 14º, ideal per a combinar amb plats picants, com la bottarga sarda.
I desprès trobem divuit denominacions DOC (denominació d'origen controlada) que us detallarem a continuació, i entre els que figuren els vins amb més renom de l’Illa:
El Vermentino di Sardegna és un vi blanc escumós de malvasia, ideal per a acompanyar plats de peix. El vermentino de Sardenya és més “moderat” que el de la Gallura, ja que té uns 10,5º-11º.
Un dels vins més conegut és el Cannonau di Sardegna; es tracta d’un vi negre carinyena i es cultiva a tota l’illa. És un vi potent ideal per a acompanyar un bon plat de carn.
El Carignano del Sulcis, també és un vi negre carinyena de l'àrea de Sulcis (sud), i és un vi suau de taula, d’un color rubí i un olor persistent.
A l’illa hi ha dues malvasies amb DOC, un és la Malvasia di Bosa i la Malvasia di Cagliari, produït a les províncies del sud de Sardenya i Oristany. Es tracta de vins dolços, de gust sec i olor intens.
A més de la Malvasia, a la zona de Càller i Oristany poden presumir de tenir unes quantes DOC.
Un altre dels vins amb més renom de Sardenya és el Monica di Cagliari, un vi dolç rossat molt delicat i amb un olor intens i floral.
Altres vins dolços són el Nasco di Cagliari, el Girò di Cagliari i el Moscato di Cagliari, un vi blanc escumós de l'interior de l'illa. El moscato té altres zones amb indicacions geogràfiques addicionals com Tempio Pausania, Tempio i Gallura, i una altra DOC diferenciada: Moscato di Sorso e Sennori, produït en aquests dos municipis. Un altre vi dolç és el Vernaccia di Oristano, molt recomenable per als postres.
El Nuragus di Cagliari, és un vi blanc molt productiu i és l’últim raïm en collir-se.
Destaquen dos vins negres a la zona del Campidà: L’ Arborea i el Campidano di Terralba; tots dos sónvins negres de la varietat boval i es cultiven a les províncies del Sud de Sardenya i Oristany.
A la província de Nuoro, a la regió de Mandrolisai, és fa un vi negre o rosat de boval, cannonau i monica, molt apreciat a la zona.
La zona de l’Alguer també té la seva propia Denominació d’origen, Alghero DOC, amb vins blancs, negres i escumosos. Unes bodegues conegudes de la zona són Sella & Mosca i la Cantina Santa Maria la Palma.
I l’últim del que us parlarem és el Sardegna Semidano un vi blanc semidano. Hi ha la indicació geogràfica Mogoro, d’on surt un vi amb cos i d’un deliciòs olor afruitat.
A més de totes aquestes Denominacions d’Origen, Sardenya també conta amb quinze IGT (indicació geogràfica típica). Això ens dóna fer una idea de la importància i la gran varietat de vins que podem trobar a l’illa.
Les nostres fonts:
“Culinaria Italia” Ed. H.f.ullmann
Wikipedia – Vini della Sardegna