MUSEUS DE SARDENYA, UN PATRIMONI PER VISITAR

MUSEUS DE SARDENYA, UN PATRIMONI PER VISITAR

Aquest post el volem dedicar als museus, que a Sardenya són molts i de moltes tipologies. Us en volem recomanar alguns dels que hem visitat al llarg dels anys i que més ens agraden, i que poden ser una activitat interessant a realitzar durant les vostres vacances a l’illa.

Pels amants de la història, a Dorgali hi ha el Museu arqueològicon podreu fer una repassada a la Sardenya preshistòrica, nuràgica i romana a través de les seves tres sales. Teniu l’opció de comprar una entrada combinada, que inclou la visita als jaciments propers del nurag Mannu i del poblat nuràgic Serra Orrios. A la mateixa població també podeu pot visitar  una exposició permanent sobre l’artista local Salvatore Fancello (1916-1945), dibuixant i escultor.

Al Museu de les màscares de Mamoiadaa la Barbàgiapodreu gaudir de la bellesa d’aquests objectes i conèixer les tradicions de la zona, lligades a la vida dels pastors i al carnaval. I en una de les seves sales, viatjareu per la mediterrània a països on també hi ha tradició de màscares, com Grècia, Croàcia o els Boteiros de Vilariño de Conso, a Galícia.

A la població de Nuoro, tenim diverses ofertes culturals. Impresindible una visita al Museu Etnogràfic  per a endinsar-se a la cultura sarda. Primer descobrireu la història de Sardenya i desprès, a través d’objectes com instruments, vestits, eines i molt més, descobrireu les tradicions, la cultura i la gastronomia de l’illa. 

Image
Al centre de Nuoro es troba el MAN, el museu d’art de la provincia de Nuoro, on tenen una col·lecció permanent d’obres d’artistes sards del s. XX, i exposicions puntuals de diferents artistes locals i internacionals.
El Museu multimèdia Villa Abbas de Sardara és sens dubte, un dels millors museus sobre la prehistòria sarda. L’encant del poble, amb un poblat nuràgic i dues esglèsies medievals al centre històric, en fan una visita obligada.
 
Image
Un museu que recomenem especialment és el Museu arqueòlogic Giovanni Marongiu a Cabras, inaugurat l’any 1997 i situat en un modern edifici. Al seu interior trobareu una gran col·lecció de materials arqueòlogics de la història antiquíssima de la península del Sinis. Veureu estatues femenines de pedra, elements de collar, ceràmiques i altres objectes d’època neolítica, de l’edat de bronze i d’època romana republicana. Hi trobareu també una secció reservada al jaciment arqueòlogic de Tharros, amb peces recuperades en aquest santuari fenici i púnic. Cal destacar especialment del museu les grans i misterioses estatues de gegants, conegudes com “els gegants de Monte ‘e Prama”, un enigma històric encara per aclarir.
Podeu completar la jornada visitant el jaciment de l’antiga ciutat de Tharros, un dels més importants de Sardenya.
El Museu del Menhir Laconi, situat al Palau Aymerich i que ocupa 10 estances. Hi podreu veure una col·lecció única de menhirs sards que fascinen per la seva màgia. Perdeu-vos pels estrets carrers de Laconi i visiteu el castell Aymerich, d’origen medieval, i el parc-jardí de 43 hectàrees que l’envolta.
Aggius és conegut per les seves cases de granit i per la vall de la Lluna. A part, hi trobareu 2 museus molt interessants : un és el  Museu del Banditisme, on veureu una col·lecció d’objectes relacionats amb el fenòmen dels bandits a Sardenya, com fotografies, documents de l’època, armes, etc. I l’altre museu és el MEOC (museu etnogràfic Oliva Carta Cannas), on conèixereu les tradicions de la Gallura.    
A la ciutat de Sassari us recomenem fer una passejada pel seu centre històric i gaudir dels seus edificis d’estil gótic-català. I també us recomenem fer una parada al Museu Arqueòlogic i Etnogràfic G.A. Sanna, ja què podreu veure un important repertori d’objectes arqueòlogics i històrics molt interessants.
Un museu curiós i únic el trobareu a Carloforte: el Museu del Bisso de Chiara Vigo. El bisso són uns preciosos “fils de mar”que s’extreuen del molusc Pinna Nobilis i que al llarg de la història s’han utilitzat per a l’ elaboració de teixits i bordats de gran bellesa i qualitat. Es tracta d’un museu-taller, on la Chiara hi treballa i ensenya aquest art a tothom qui s’hi apropa, seguint l’ofici de la seva àvia. 
Per la seva ubicació en un entorn muntanyós i per ser una visita guiada molt recomenable, us recomanem visitar el Museu de les Mines de Montevecchioa Arbus. En aquestes visites, podreu veure la que va ser una de les mines més importants d’Europa i us ensenyaràn el pou, els tallers, el Palau dels senyors i les cases dels treballadors. Podeu aprofitar també per visitar les dunes de Piscinas o la cova de Su Mannau.
A la ciutat de Càller hi trobareu una gran oferta museística. Nosaltres volemdestacar dos d’aquests museus, sense desmeréixer cap dels altres que trobareu a la ciutat. Una de les nostres recomanacions és el Museu Arqueòlogic Nacionalque va obrir les seves portes al públic amb una exposició l’any 1802. Són 4 plantes amb objectes i eines que abarquen èpoques pre-nuràgiques fins a l’edat mitjana.
I l’altre museu és el del Tresor i àrea arqueològica de Santa EulàliaEs troba ubicat a la mateixa esglèsia i és un testimoni fascinant de la història de la ciutat, on hi trobarem objectes religiosos i visitarem el subsòl de l’església.
A la bonica població de Bitti podreu visitar el Museu del Cant a tenore. És un petit museu on escoltareu i coneixereu una tradició musical única que no deixa indiferent a ningú. A més, la zona és rica en jaciments prehistòrics de gran relleu, com el santuari nuràgic de Su Romanzesu. 
Al poble de Barumini cal fer-hi dues parades obligatòries. Una és l’espectacular jaciment arqueòlogic de Su Nuraxi, un dels exemples més destacats de la civilització nuràgica, amb més de 3.500 anys d’antiguitat. Es conserva un bastió amb una torre central i quatre torres laterals, envoltat de les restes d’unes 50 cabanes, pous i cisternes.
Al centre de Barumini trobareu el Palau Zapata i Su Nuraxi’e Crecía. Es tracta d’un Palau medieval construït a principis del segle XVII i que va ser edificat a sobre d’un jaciment nuràgic ,avui en dia recuperat per a la seva visita. Actualment hi ha un museu ubicat al palau, dividit en 3 seccions: arqueòlogica, històrica i etnogràfica.
I per acabar parlarem de Castelsardo i el seu centre històric, visita obligada a Sardenya! Aprofitant l’estada, us recomenen fer una ullada al Museu de la cistelleria, ubicat en una fortalesa militar del segle XII. Es tracta d’un antic ofici que encara perviu al poble i podreu veure cistells i altres objectes d'artesania de gran bellesa.

Imprimeix   Correu electrònic