DESCOBRINT DUBLÍN

DESCOBRINT DUBLÍN

La moderna Dublín és una ciutat acollidora i plena de vida, on hi convergeix tot aquest món cosmopolita amb una llarga història, que es remunta als seus inicis celtes i l’arribada dels vikings al segle IX.

El riu Liffey ,de 125 kms. de llargada, travessa la ciutat fins a la desembocadura a la badia de Dublin i és un més dels atractius de la metròpoli. Diversos ponts creuen el riu com l’O’connell Bridge o el Millenium Bridge; i alguns d’ells són ben de curiosos, com el Samuel Beckett Bridge, dissenyat per Santiago Calatrava, o el Ha’penny Bridge, construït l’any 1816 i possiblement el més famós de tots (es calcula que el creuen unes 20.000 persones al dia).

A Dublin hi ha tantes coses per fer i per veure que l’oferta pot semblar aclaparadora, per la qual cosa és important organitzar i programar bé la nostra estada, per aprofitar al màxim la nostra escapada a la ciutat.

Un dels espais més visitats de la ciutat és el Trinity College, la Universitat més antiga d’Irlanda i on es troba la Old Library, la biblioteca on es guarden un gran nombre de manuscrits, i una còpia de tots els llibres que es publiquen a les Illes Britàniques. A la seva sala principal, la Long Room hi trobareu el cèlebre Book of Kells, un manuscrit il.lustrat amb els quatre evangelis en llatí i que data de l’any 800 aproximadament.

Un altre dels punts més visitats de la ciutat és la mítica Guiness Storehouse, un museu on fareu un viatge al llarg de la història d’aquesta famosa cervesa i de la història d’Irlanda. La visita acaba a la part superior de l’edifici, gaudint d’una bona pinta amb vistes espectaculars a la ciutat. 

I pels amants d’una altra beguda típica del país, el whisky, hi ha dos llocs que faran les vostres delícies. Un és la La Old Jameson Destilery, l’antiga destil.leria on durant 200 anys es va fabricar aquest whisky, fins l’any 1971, i on actualment es pot fer una visita guiada per conèixer el procés d’elaboració d’aquesta beguda. Al final podreu assaborir una degustació del seu producte final, un whisky de qualitat. I l’altra opció és el Museu del Whisky, situat molt a prop del Trinity College, on s’explica la història de les destil·leries del país i el procés d’elaboració d’aquesta beguda, finalitzant també la visita amb una bona degustació.

L’oferta de museus de la ciutat és molt variada i àmplia, n’hi ha per tots els gustos i edats. Recomanem especialment tres museus molt propers entre ells: el Museu d’Arqueologia, el d’Història Natural i la National Gallery of Ireland, on podreu contemplar obres d’artistes irlandesos però també de les principals escoles pictòriques europees. Destaca un oli de Caravaggio (“La Presa de Crist”, 1602), que es creia desaparegut i l’any 1990 va ser retrobat en una residència dels Jesuïtes a Dublín.

 

Com hem dit anteriorment, l’oferta cultural és tan amplia que estem segurs que hi ha un museu per tots els interessos i aficions. La llista és llarga: el Museu de Cera, el Museu Irlandès d’Art Modern, la Galeria Hugh Lane, l’Epic Museum, Dublinia, la Science Gallery, el Little Museum of Dublin, The Irish Rock 'n' Roll Museum Experience, la Biblioteca i Museu Chester Beatty, etc.

També cal destacar la Kilmainhan Gaol, l’antiga presó de la ciutat, construïda l’any 1792 i clausurada l’any 1924. Per les seves cel·les van passar molts dirigents revolucionaris, alguns d’ells executats allà mateix. Ha estat escenari de pel·lícules, com The Italian Job, i actualment és un museu on es relata l’història d’Irlanda i de la presó.

Dublín és també una destinació idònia per a gaudir de bona gastronomia, hospitalitat i tradicions. No podem marxar de la ciutat sense visitar un dels seus molts pubs, i gaudir de bon beure, menjar i música en directe. Si parlem de Dublín, segur que ens ve al cap un dels locals més fotografiat i mític del món: el Temple Bar, amb una gran varietat de whiskies i música a totes hores. Hi ha molts altres pubs que també val la pena visitar: The Auld Dublin, The Long Stone, The Palace, Quays Bar, o The Brazen Head, possiblement el pub més antic d’Irlanda (els experts no s’aclareixen!), que remunta la seva fundació a l’any 1198.

Sigui com sigui, als pubs de Dublín hi podreu menjar a gairebé qualsevol hora del dia, prendre una cervesa o seure una estona per reposar de les llargues caminades urbanes. L’oferta gastronòmica es completa amb tot tipus de restaurants de cuina internacional, per a totes les butxaques, que trobareu arreu de la ciutat, principalment als barris i carrers més cèntrics. Per als amants de les compres i les botigues, la ciutat té carrers que faran les seves delícies com Grafton St i O’Connell St. No només hi trobareu, sense grans excessos, les grans marques internacionals, sinó tot allò produït en territori irlandès, des dels famosos jerseis de llana de Connemara, fins a records turístics de tot tipus.

Seguim la nostra ruta per la ciutat visitant dues de les esglésies que són de parada obligatòria: la Christ Church Cathedral, un temple protestant que es remunta a l’any 1030 i on es pot visitar la seva increïble Cripta d’època vikinga; i St Patrick’s Cathedral que és l’església més gran d’Irlanda. Va ser construïda entre 1191 i 1270 sobre una església anterior del segle V i es creu que Sant Patrici, patró d’Irlanda, hi va batejar els caps celtes.

A Dublín hi trobareu també parcs i jardins de gran bellesa natural, com St Stephen’s Green, un gran parc de 9 hectàrees amb zones enjardinades, un bucòlic llac i zones d’esbarjo infantils. Molt a prop hi trobareu la bonica Merrion Square que bé es mereixen una visita. Es tracta d’una cuidada plaça georgiana envoltada de cases victorianes i on es mostra la famosíssima escultura de l’escriptor Oscar Wilde, que vivia a la zona.

Un lloc ideal per desconnectar i gaudir de la natura és el Phoenix Park, un dels Parcs urbans més gran del món amb una extensió de 709 hectàrees, on hi viu una gran comunitat de cérvols, que fan les delícies dels menuts i no tan menuts. Al Parc hi trobareu també el Zoo de Dublín, un dels més antics del món, i l’Áras an Uachtaráin, que és la Residència del President de la República.

Altres punts d’interès de Dublin i que són també dels més visitats de la ciutat són el City Hall, l’Ajuntament de la ciutat , el Castell de Dublin (erigit al segle XII), i l’Oficina de Correus, situada a O’Connell Street, on es va proclamar la República d’Irlanda l’any 1916. En aquest mateix carrer hi trobem The Spire, conegut també com el Monument de la Llum, una llarga escultura d’acer inoxidable que es considera la més alta del món, amb 120 metres d’alçada.

Per acabar aquest escrit us volíem parlar també de les escultures que trobareu per tota la ciutat, i que són dedicades a escriptors com James Joyce, líders revolucionaris com Charles Parnell, músics com Phil Lynott o relacionades amb la història del país com The Famine Sculptures. Entre totes elles destaca l’escultura en bronze de Molly Mallone, un personatge a mig camí entre la realitat i la llegenda, i que és la protagonista de l’himne no oficial de Dublín. Es tracta d’una venedora de marisc fresc que anava amb el seu carro pels carrers de la ciutat, fins que va morir de còlera. Si visiteu la ciutat i voleu tornar algun dia, la tradició diu que cal fer-li una visita i tocar-li els pits.


Imprimeix   Correu electrònic