PRESENTACIÓ SETMANA SANTA 2023 / VIATGES D'AUTOR PER DESCOBRIR SARDENYA

PRESENTACIÓ SETMANA SANTA 2023 / VIATGES D'AUTOR PER DESCOBRIR SARDENYA

Les properes setmanes l’hivern anirà deixant pas poc a poc a la primavera, mostrant una de les cares més fascinants de Sardenya, la seva exhuberant natura. Els turons i muntanyes d’arreu de l’illa quedaran tapissats de verd, els prats i boscos s’ompliran dels mil-i-un colors de la flora de Sardenya, l’alegria del cant dels ocells acompanyarà les tant esperades i abundants fires i festes populars, les Sagra. Aquest any la Setmana Santa la podrem gaudir ben entrat l'abril, un dels millors mesos per descobrir l'illa, concretament del 10 al 18 d'abril.

La Setmana Santa (Sa Chida Santa, en llengua sarda) és un dels períodes del calendari litúrgic viscut amb més passió pels sards i les sardes. Unes dates doncs molt propícies per fer una escapada a Sardenya i gaudir de la cultura, la natura, les tradicions i la tranquilitat d’una illa que no deixa mai de sorprendre al viatger.

Des de VIATGES TERRA SARDA us volem proposar un seguit d’itineraris per aquesta propera Setmana Santa, un seguit de propostes que us permetran descobrir al vostre aire els tresors que amaga aquest petit país de la Mediterrània.

I si entre les nostres propostes no trobeu exacament el que busqueu, consulteu-nos i us farem una proposta a mida! Totes els nostres viatges són productes d'autor i es poden adaptar a les vostres necessitats!

LA SETMANA SANTA A SARDENYA


Entre rituals i misteri, espiritualitat i passió, la Setmana Santa a Sardenya és un fascinant viatge a la descoberta d'una de les tradicions més sentides a l'illa. Durant el període de Pasqual, gairebé tots els pobles de l'illa desfilen al ritme lent i silenciós de les processons que expliquen els moments de la Passió de Crist.

A Sardenya per Setmana Santa la tradició pròpiament cristiana i els ritus pagans es barregen durant aquests dies per oferir un espectacle suggestiu i carregat de simbolisme. Tradicions, rituals, folclore i litúrgia cristiana s’uneixen d’una manera sorprenent a molts dels pobles de l’illa i mostren el lligam indisoluble entre els cicles de la vida a pagès i la religió, representada en aquestes dates per la Passió de Crist.

La celebració de la Setmana Santa a Sardenya  remonta els seus origens als rituals portats a l’illa segles enrera per la cultura catalana i castellana, modificats al llarg dels anys per les pròpies tradicions ancestrals sardes de regions com el Campidanu, el Logudoro o la Barbàgia, i amb una gran presència d’antigues cerimònies d’ascendència medieval.

DIUMENGE DE RAMS (DOMENIGA È PRAMA)

Tal i com celebrem a Catalunya el Diumenge de Rams, a Sardenya es distribueixen i beneeixen les palmes i branques d'olivera, que es conserven durant un any per després ser cremades. El so d'instruments de fusta com les "matràccas, arrèulas, tautalittas e raineddas" acompanya aquesta jornada. Sens dubte una de les celebracions més coneguda és la que se celebra al poble de Dèsulo.

DILLUNS SANT (LUNIS SANTU)

És el dia de la Processó dels Misteris, que se celebra a gairebé tots els pobles. Es desfila amb vestits antics i els cants dels cors acompanyen les celebracions. El DIMARTS SANT, en alguns centres se celebra també la Processó dels Misteris.

DIMECRES SANT (MERCURIS SANTU)

En alguns pobles de l'illa és el dia de vestir-se de dol.

DIJOUS SANT (GIOBIA SANTA)

Es decoren les esglèsies de Sardenya  de dol, amb la preparació de guarniments molt particulars i rituals, com Su nènniri (brots de gra de color groc-verdós).

DIVENDRES SANT (CHENABURA SANTA)

És el dia de Su Scravamentu (el Devallament), un dels moment més emotius i emocionants de la Setmana Santa a Sardenya. Des de fa segles s'utilitzen els Crists de fusta de les parròquies, de gran valor històric i artístic. Sens dubte, destaca L'Alguer, però també altres poblacions com Santu Lussurgiu i Iglesias.

DIUMENGE DE PASQUA - S'INCONTRU

Les campanes toquen a Glòria i la gent participa a la trobada entre Crist i la Mare de Déu.

Informació extreta de CIAO SARDINIA


Imprimeix   Correu electrònic