FacebookYoutubeGoogle

LA CIVILITZACIÓ DE LES TORRES (ss.XVII - VIII aC)

Written by on Dilluns, 26 Agost 2013 12:38

Ja al Neolític se succeeixen diverses cultures que identifiquem a través de llur ceràmica i formes d’enterrament, la més comú de les quals seran les tombes excavades a la roca o “domus de janas”. A partir del 1600 aC aprox. apareixen els primers nurags, torres tronco-còniques fetes amb pedra seca i falsa cúpula, que donen nom a la singular civilització nuràgica.

N’hi ha uns 7000 arreu de l’illa i tindrien probablement un ús civil, tractant-se de l’element funcional i simbòlic central de cada comunitat. Tot i tenir una economia fonamentalment agropastoral, la societat nuràgica s’inserirà en la xarxa de contactes i intercanvis que lliga el món oriental, egeu i tartèssic, participant-ne. Cap al s.IX aC ja no es construeixen més nurags i alguns dels que resten en peu adquireixen la funció d’espais de culte. Malgrat que la civilització nuràgica no ha deixat cap evidència d’escriptura, les nombroses figuretes de bronze o els famosos Gegants de Mont’e Prama ajuden a perfilar-ne el mode de vida.

Llegir 1078 vegades

Articles relacionats (per etiqueta)

 • MUSEUS DE SARDENYA, UN PATRIMONI PER VISITAR

  Aquest post el volem dedicar als museus, que a Sardenya són molts i de moltes tipologies. Us en volem recomanar alguns dels que hem visitat al llarg dels anys i que més ens agraden, i que poden ser una activitat interessant a realitzar durant les vostres vacances a l’illa.

  Pels amants de la història, a Dorgali hi ha el Museu arqueològic, on podreu fer una repassada a la Sardenya preshistòrica, nuràgica i romana a través de les seves tres sales. Teniu l’opció de comprar una entrada combinada, que inclou la visita als jaciments propers del nurag Mannu i del poblat nuràgic Serra Orrios. A la mateixa població també podeu pot visitar  una exposició permanent sobre l’artista local Salvatore Fancello (1916-1945), dibuixant i escultor.

 • ENTRE DOS IMPERIS (ss.VIII aC - V dC)

  L’arribada de comerciants orientals a l’illa posarà les bases per a la fundació de les diverses colònies fenícies que es constitueixen a partir del s.VIII aC. 

 • Un llegat cultural compartit

  La història de Sardenya i els Països Catalans va estar unida durant segles i això ha deixat una forta petjada cultural a tots dos pobles. Sens dubte el català parlat a L'Alguer n'és la reminiscència més visible, però són molt més els llocs en comú entre sards i catalans: gastronomia, patrimoni, festes i tradicions populars...

 • SARDENYA ANTIGA - SEGUINT EL RASTRE MIL.LENARI DE LA CIVILITZACIÓ NURÀGICA

  Set mil torres de fa més de 3.500 anys, centenars de tombes excavades a la roca, l’enigma de l’origen dels Shardana, una cultura amagada i desconeguda... Un VIATGE ARQUEOLÒGIC que us endinsarà en la misteriosa vida dels antics pobladors de Sardenya!  

  SARDENYA, EL MUSEU A L'AIRE LLIURE MÉS GRAN DEL MÓN!

  TURISME RURAL + FERRY/AVIÓ + GUIA DE VIATGE PERSONALITZADA  

 • EL MUSEU A L'AIRE LLIURE MÉS GRAN D'EUROPA