FacebookYoutubeGoogle

ENTRE DOS IMPERIS (ss.VIII aC - V dC)

Written by on Dijous, 29 Gener 2015 20:53

Tharros, Caralis o Sulky – establertes a la zona sud-occidental de Sardenya – en són les més importants. Inicialment la relació entre les comunitats nuràgiques i els nous pobladors serà de col·laboració, però en el moment en que la presència fenícia es torna més invasiva sorgiran alguns conflictes. Amb tot, al s.VI aC ha sorgit ja una societat mixta a la meitat meridional de l’illa a partir de les poblacions nuràgiques i els centres urbans d’origen oriental.

Aquesta s’enfrontarà a Cartago, que mira d’integrar Sardenya en el seu imperi nord-africà fins aconseguir-ho cap al 509 aC. Els conqueridors hi organitzen una economia d’explotació cerealícola i minera mentre procuren d’afermar-se afavorint cultes compartits entre la població indígena i els colonitzadors nord-africans. A partir d’aquest moment, l’illa esdevindrà una peça clau en el joc de forces al Tirrè entre cartaginesos, romans, etruscos i grecs. Durant les Guerres Púniques, Roma arravata Sardenya a Cartago i hi estableix el seu domini (238 aC), continuant amb el sistema econòmic ja iniciat en època púnica. Malgrat les constants revoltes de la població indígena, a partir del s.I aC hi ha una coexistència més o menys pacífica i la romanització impregna fortament la societat illenca, que aprèn el llatí i assimila el panteó clàssic amb les divinitats pròpies. En el temps de les persecucions religioses, molts cristians i jueus són deportats a Sardenya.

Llegir 1074 vegades

Articles relacionats (per etiqueta)

 • MUSEUS DE SARDENYA, UN PATRIMONI PER VISITAR

  Aquest post el volem dedicar als museus, que a Sardenya són molts i de moltes tipologies. Us en volem recomanar alguns dels que hem visitat al llarg dels anys i que més ens agraden, i que poden ser una activitat interessant a realitzar durant les vostres vacances a l’illa.

  Pels amants de la història, a Dorgali hi ha el Museu arqueològic, on podreu fer una repassada a la Sardenya preshistòrica, nuràgica i romana a través de les seves tres sales. Teniu l’opció de comprar una entrada combinada, que inclou la visita als jaciments propers del nurag Mannu i del poblat nuràgic Serra Orrios. A la mateixa població també podeu pot visitar  una exposició permanent sobre l’artista local Salvatore Fancello (1916-1945), dibuixant i escultor.

 • Un llegat cultural compartit

  La història de Sardenya i els Països Catalans va estar unida durant segles i això ha deixat una forta petjada cultural a tots dos pobles. Sens dubte el català parlat a L'Alguer n'és la reminiscència més visible, però són molt més els llocs en comú entre sards i catalans: gastronomia, patrimoni, festes i tradicions populars...

 • SARDENYA ANTIGA - SEGUINT EL RASTRE MIL.LENARI DE LA CIVILITZACIÓ NURÀGICA

  Set mil torres de fa més de 3.500 anys, centenars de tombes excavades a la roca, l’enigma de l’origen dels Shardana, una cultura amagada i desconeguda... Un VIATGE ARQUEOLÒGIC que us endinsarà en la misteriosa vida dels antics pobladors de Sardenya!  

  SARDENYA, EL MUSEU A L'AIRE LLIURE MÉS GRAN DEL MÓN!

  TURISME RURAL + FERRY/AVIÓ + GUIA DE VIATGE PERSONALITZADA  

 • EL MUSEU A L'AIRE LLIURE MÉS GRAN D'EUROPA
 • LA CIVILITZACIÓ DE LES TORRES (ss.XVII - VIII aC)

  Segons les diverses teories, l’arribada de l’Home a Sardenya s’hauria produït al Paleolític Superior des d’Àfrica, la península ibèrica o a través de l’illa de Còrsega, essent aquesta darrera possibilitat la més reconeguda.