FacebookYoutubeGoogle

BREU NOTÍCIA SOBRE ELS VINS DE SARDENYA

on Febrer 27, 2018

A Catalunya existeix una dita què diu que “vi de casa no emborratxa”, i a Sardenya sempre sentireu a dir pels pobles que “el vi de Sardenya no fa mal de cap”.

Sigui com sigui, més enllà de les dites i refranys populars, el cert és que les condicions climàtiques i geogràfiques de Sardenya converteixen l’illa en un territori idoni pel cultiu de la vinya i l’elaboració del nèctar dels Deus.

I els seus habitants se’n van adonar fa molt de temps: unes recents descobertes arqueològiques en remonten el cultiu a l’època de la civilització nuràgica, uns 3000 anys enrera. Fins ara es pensava que van ser els fenicis qui van començar a treballar la vinya, prop de Tharros i Karalis. I després púnics, romans i bizantins continuaren amb els cultius i el comerç del vi. En èpoques més recents, amb l’ocupació catalana i castellana de l’Illa, es creu que es van introduir varietats com la garnatxa, torbat, boval, forcallat, malvasia i carinyena. Diem “es creu” perquè hi ha moltes semblances entre les varietats actuals i antigues de la península ibèrica i l’illa de Sardenya, però no està gens clar si va ser abans “l’ou o la gallina”. Vaja, que tothom se’n vol atribuir l’origen! 

MUSEUS DE SARDENYA, UN PATRIMONI PER VISITAR

on Febrer 13, 2018

Aquest post el volem dedicar als museus, que a Sardenya són molts i de moltes tipologies. Us en volem recomanar alguns dels que hem visitat al llarg dels anys i que més ens agraden, i que poden ser una activitat interessant a realitzar durant les vostres vacances a l’illa.

Pels amants de la història, a Dorgali hi ha el Museu arqueològic, on podreu fer una repassada a la Sardenya preshistòrica, nuràgica i romana a través de les seves tres sales. Teniu l’opció de comprar una entrada combinada, que inclou la visita als jaciments propers del nurag Mannu i del poblat nuràgic Serra Orrios. A la mateixa població també podeu pot visitar  una exposició permanent sobre l’artista local Salvatore Fancello (1916-1945), dibuixant i escultor.